BESTE KlUSSER

Je bent inmiddels al een expert in klussen, toch hopen we je in dit artikel nog wat advies mee te kunnen geven. We behandelen vandaag de betonpoer. Wat is het? Hoe gebruik je het en hoe plaats je het? Want betonpoeren zijn onmisbaar, als je een stevig bouwwerk wilt neerzetten!

WAT IS HET?

Een betonpoer is een prefab (vantevoren in de fabriek gemaakte) betonnen fundering, die het gewicht van je bouwwerk goed verdeelt over de grond, zodat je bouwwerk niet gaat scheuren of verzakken. Deze fundering is rechthoekig van vorm, maar de afmetingen van de poer kunnen verschillen. Dit hangt af van de kracht die erop komt te staan. Sommige poeren zijn lang en smal, anderen zijn laag en breed of lopen naar onder toe breder uit.

De poeren zijn in gewoon beton te krijgen, maar komen ze meer in het zicht, dan kun je ze ook kopen in beton cire (gepolijste) uitvoering.

GEBRUIK VAN BETONPOEREN

Je kan de betonpoer voor veel dingen gebruiken. Als fundering voor je bouwwerk, maar ook als hekwerk (mooi als je beton cire gebruikt). Een poer kan ook worden gebruikt als stormanker. Een poer voorkomt ook dat de houten palen van je bouwwerk wegrotten in natte grond.

HOE PLAATSEN?

De grootte van je poeren hangt af van de grootte van het bouwwerk. Als je niet zeker bent van de juiste maten, laat je dan vooral goed informeren door experts!

Plaatsen is eenvoudig, maar het is wel handig om hulp te hebben:

  • Graaf een gat waar je de poer wilt hebben. Maak het gat niet te diep: de poer moet nog een stukje boven de grond uitsteken.
  • Leg op de bodem van het gat de funderingstegel. Uiteraard moet deze waterpas liggen.
  • Zet de poer in het op de funderingstegel.
  • Vul nu het gat op met snelbeton en water en laat dit goed uitharden.

Als het beton goed uitgehard is, is de poer stevig genoeg. Nu kun je er een staander op plaatsen of welk bouwwerk dan ook.

We wensen je veel succes met het plaatsen van je fundering.

Bron: Sierbetononline.nl