Een levendige tuin, vol met groen. Vrijwel iedereen vindt het heerlijk. Een eigen plekje in het groen, waar je lekker kunt ontspannen. Heb je net een nieuw huis gekocht en is je tuin nog een grote zandvlakte? Of heb je een tuin, maar is er weinig groen in te bekennen? Dan is de kans groot dat je daar verandering in wilt brengen. Het plaatsen van een kant-en- klare heg is hiervoor een goede oplossing. Wil je meer weten over de mogelijkheden en de voordelen van een kant-en-klare heg? In dit artikel lees je er meer over. 

Waarom een kant en klare heg plaatsen?

Voordat we ingaan op de mogelijkheden voor een kant-en-klaar heg, is het handig om te weten waaróm dit nu zo’n aantrekkelijke optie is. Waarom zou je ervoor kiezen? Allereerst is het natuurlijk een snelle manier om direct een groene tuin te creëren. Je hoeft niet eerst jarenlang te wachten voordat de planten in je tuin een mooie hoogte hebben bereikt. Ze zijn namelijk al bijna volgroeid. 

Hierdoor hebben ze niet alleen de juiste hoogte, maar ook een betere weerbaarheid dan jonge haagplantjes. Dit komt doordat ze bij de kwekerij al veel verzorging en voeding hebben gehad, waardoor ze beter bestand zijn tegen externe invloeden. 

Daarnaast creëer je door het plaatsen van een kant-en-klare heg beschutting in je tuin. Zo kun je gedurende de zomer ongestoord genieten in je tuin. Lekker barbecueën met familie, zonder dat buren of voorbijgangers daarvan kunnen meegenieten.     

De mogelijkheden

Een kant-en-klaar haag heeft dus veel voordelen, maar wat zijn nu precies de mogelijkheden? Om te beginnen zijn er veel verschillende soorten kant-en-klaar hagen. Ze zijn er niet alleen verkrijgbaar in verschillende hoogtes, maar ook in diverse plantensoorten. Enkele voorbeelden hiervan zijn de klimop, de hulst en de haagliguster. Maar ook de Portugese laurier en de taxus zijn verkrijgbaar als kant-en-klaar haag. Zelfs coniferen, zoals de levensboom Brabant, zijn verkrijgbaar als kant-en-klaar haag.

Periode van planten

Veel kant-en-klare hagen kun je het hele jaar door planten. Dit is natuurlijk prettig, want zo beperk je jezelf niet tot een bepaalde periode. Het planten van een kant-en-klare haag kan dus zowel in de zomer als in de winter. Vriest het? Dan is het raadzaam om het planten even uit te stellen totdat de vorst is geweken. Heeft u de heg geplaatst? Dan is het alleen nog een kwestie van goed bewateren en wachten tot de verschillende haagelementen mooi in elkaar groeien. Vervolgens kan het genieten van een groene tuin beginnen!