Om ons te beschermen tegen insecten is het belangrijk om deze buiten ons huis houden. Een simpele optie zou zijn om het raam dicht te zetten, echter is ook belangrijk om ons huis en slaapkamers te luchten. Frisse lucht is gezond en wie slaapt er nou niet het liefst met open raam? Een goede oplossing hiervoor is een hordoek om insecten tegen te houden. In dit artikel vertellen we je meer over hordoeken en alle toepassingen.

Een hordoek stopt insecten 

Doordat ons klimaat warmer wordt krijgen we steeds meer last van insecten. De malariamug en de tijger mug komen weer voor in Nederland en dat is een verontrustend feit. Er zijn verschillende ziektes en symptomen die je daar van kunt krijgen:

  • Hoge koorts
  • Denguekoorts/knokkelkoorts
  • Westnijlvirus
  • Braken
  • Verwardheid
  • Gewrichtspijn

Waar beschermt een hordoek ons nog meer tegen?

Tegen muggen, vliegen, spinnen, ander rondkruipende en vliegende diertjes die buiten horen en niet binnen. Al vind ik een spin binnen nooit zo’n probleem die helpt me dapper mee in de strijd tegen muggen. En niet te vergeten helpt een hordoek niet alleen preventief insectenwerend, maar ook mee om pollen buiten de deur te houden zodat we minder last van hooikoorts krijgen.

Verschillende materialen hordoek

Wanneer je hebt besloten om jezelf via hordoek met insectenwerend gaas te gaan beschermen, dan is het handig om te weten welke soorten doeken er op de markt zijn Er bestaat hordoek van metaal, nylon en textiel. Wanneer je ervoor kiest de hordoek in een frame te spannen dan is het ook mogelijk om te kiezen voor houten of aluminium omlijsting.

Verschillende type raamhorren

Er zijn verschillende raamhoren op de markt: inzethorren, vaste hor of rol hor. 

Een inzethor kan zowel aan de binnenkant als buitenkant van het raam geplaatst worden. Je gebruikt hem alleen in de maanden dat het nodig is. De rest van het jaar kan hij opgeborgen worden. Je hoeft er niets voor te boren en je kunt kiezen tussen houten of aluminiumframe. Ideaal voor draai en kiepramen.

Vaste hor

Kan je samen met je hordoek aan de binnen en buitenkant gemonteerd worden kun je het beste inzetten bij ramen die je niet zo heel vaak gebruikt.

Rol  hor

Zit in een cassette opgeborgen waarmee je het hordoek kunt rollen en wordt vaak bij draairamen gebruikt.

Inzethor 

Met een inzethor wordt de roldoek bevestigd met een dun randje wat de inzethor tussen het raam en de kozijn klemt. Deze blijft zitten als het raam gesloten is en is geschikt voor kiep en draairamen.

Voorzethor

Wordt op het kozijn gemonteerd en kun je erop en afhalen wanneer jij dat wilt.

Deurhor

Natuurlijk kunnen insecten ook via de deur binnen komen ook daar is het handig een hordeur in te plaatsen. Daar heb je ook weer verschillende mogelijkheden voor. Als je zelf niet handig bent kun je ze altijd laten maken. Maar of je het nu zelf doet of laat doen, altijd goed opmeten.

Bron: Hamstra